ACTUEEL

FNV: ‘Zwartgeldcircuit in thuiszorg dreigt’

Ontslagen thuiszorgmedewerkers blijven vaak hun taken uitvoeren, maar dan zwart. FNV-voorzitter Ton Heerts ziet door bezuinigingen bij gemeenten een zwartgeldcircuit in de zorg ontstaan.

Dat zegt hij op 2 februari bij Omroep Gelderland

Vertrouwd

Heerts hoort van veel cliënten dat zij graag doorgaan met de thuiszorgmedewerkers die hen vertrouwd zijn. Daar hebben zij een goede relatie mee opgebouwd. Als de gemeente daar niet aan tegemoet komt, dan moet het maar zwart, zo vinden veel cliënten.

Cao

Vorige week is de cao VVT definitief geworden, die FNV Zorg & Welzijn heeft afgesproken met BTN, CNV Zorg & Welzijn, NU'91, FBZ en ActiZ. Daarin wordt het salaris voor thuishulpen beschermd. Ton Heerts ziet ook dat gemeenten tijdelijk extra geld bijleggen. De vakbond pleit er nu voor dat gemeenten per 2016 minder bezuinigingen doorvoeren om uitholling van de cao te voorkomen.

Witte circuit

Een woordvoerder van Actiz vindt het te vroeg om nu al van een zwartgeldcircuit te spreken: “Die signalen hebben ons nog niet bereikt.” Zij wijst op de dienstencheque die het ministerie van VWS introduceerde om medewerkers juist in dienst te houden. Er is de komende twee jaar 190 miljoen euro beschikbaar als toelage huishoudelijke hulp. “De eerste vouchers zijn afgenomen, maar nog niet in grote mate. We kunnen hier nog geen conclusies aan verbinden. Maar elke medewerker die behouden blijft voor het ‘witte circuit’ is meegenomen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top