ACTUEEL

'Laatste kans' voor nieuwe pgb-systeem

Alle pgb-zorgverleners moeten uiterlijk eind deze week hun maandloon voor januari binnen hebben. Alle andere declaraties en facturen die deze week binnenkomen moeten voor het eind van volgende week betaald zijn. Is dat niet zo, dan heeft het nieuw ingevoerde systeem gefaald. Dat vindt belangenorganisatie voor mensen met een pgb (persoonsgebonden budget) Per Saldo. De organisatie zal er dan op aandringen dat het systeem, dat vanaf 1 januari is ingevoerd, wordt teruggedraaid.

Per Saldo beschouwt een Kamerbrief van staatssecretaris Martin van Rijn (Gezondheid) met de toezegging dat de problemen snel worden opgelost als "laatste kans". "Van Rijn heeft data genoemd in zijn brief. Wij gaan heel goed in de gaten houden of zijn beloftes worden waargemaakt'', aldus een woordvoerster dinsdag.

Noodoplossing

Per Saldo is bang dat het systeem in essentie niet deugt. "Je kan dan wel noodoplossingen bedenken, maar als het systeem niet werkt, heeft dat geen zin." De Sociale Verzekeringsbank (SVB) reageert daarop dat "natuurlijk in zo'n grote operatie niet alles meteen goed gaat". "We begrijpen de zorgen van Per Saldo, die hebben we zelf ook", aldus een woordvoerster.

De SVB regelt vanaf 1 januari de uitbetaling van de zorgverleners. Voordat dat kan gebeuren, moeten wel zorgcontracten binnen zijn bij die instantie en zijn goedgekeurd. Tot eind vorig jaar was het nog zo dat budgethouders zelf hun zorgverleners uitbetaalden. Dat systeem is aangepast om fraude tegen te gaan.

Klachten

Veel budgethouders klagen bij Per Saldo en op social media over problemen met het systeem. "Zorgverleners die gisteren in het systeem stonden, staan er vandaag ineens niet meer in. Mensen kunnen niet zien hoeveel geld ze te besteden hebben vanuit het pgb. En zorgverleners worden niet betaald."

Een woordvoerster van de SVB laat weten dat de grootste groep zorgverleners pas vanaf 1 februari declaraties kunnen indienen, dus dat het logisch is dat die nog niet uitbetaald zijn. "Daarnaast zijn er mensen die op maandloonbasis betaald worden. Alle mensen wiens gegevens zijn ingediend voor 1 januari, zijn betaald, mits hun gegevens klopten."

Hoeveel mensen in totaal al betaald hadden moeten worden, maar dat nog niet zijn, kon de woordvoerster niet zeggen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top