ACTUEEL

Hoogleraar Wagner krijgt NVZ Penning

Hoogleraar patiëntveiligheid aan het VUmc Cordula Wagner ontvangt 4 februari 2015 de NVZ Penning. Wagner ontvangt de NVZ penning, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, uit handen van NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy.

Wagner krijgt de penning vanwege de voortrekkersrol die zij vervult op het gebied van patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Zij deed onderzoek naar de potentieel vermijdbare sterfte in Nederlandse ziekenhuizen. De jury stelt dat zij met haar aanbevelingen concreet heeft bijgedragen aan het verminderen van deze vermijdbare schade en sterfte.

Open cultuur

Volgens Wagner is de daling van het de vermijdbare sterfte in ziekenhuizen met name te danken aan de gevolgen van het VMS Veiligheidsprogramma. “Cruciaal is een  ‘klinische blik’ die anticipeert op onveilige situaties voor de patiënt. Die blik is niet te vatten in procedures en regels, maar moet onderdeel zijn van een open cultuur waarin wordt gecommuniceerd en waarin de verantwoordelijkheid voor de patiënt door iedereen wordt gedeeld,” aldus Wagner

De NVZ reikt de penning  jaarlijks uit aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de ziekenhuisbranche. Eerder werden hoogleraar Barbara Baarsma, zorgondernemer Loek Winter, epidemioloog Roel Coutinho en voormalig voorzitter raad van bestuur van het UMCU Geert Blijham onderscheiden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top