Algemeen

Psychologen verbijsterd door Schippers

Psychologen en psychotherapeuten zijn verbijsterd dat minister Schippers (Volksgezondheid) het akkoord over de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft opgezegd. Dat schrijft Arnoud van Buuren, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP), donderdag in een brief aan Schippers.

Van Buuren roept de minister op om samen met de sector verder  te gaan met de ontwikkeling van het akkoord, “ zodat alle burgers in Nederland die dat nu of in de toekomst nodig hebben, verzekerd blijven  van kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg”.

Het feit dat de minister het akkoord vorige week een ‘uitruil van gemakken en ongemakken’ noemde, heeft de psychologen erg verbaasd, schrijft Van Buuren. Volgens hem zaten alle deelnemers aan het akkoord er met een visie voor hoe de geestelijke gezondheidszorg goed en betaalbaar kan worden gehouden.

Daarnaast kijkt de branche ervan op dat Schippers het slagen van het akkoord ophangt aan de wijziging van de vrije artsenkeuze (artikel 13).  Dit was maar een klein onderdeel van het hele akkoord. De bezwaren hiertegen waren bij de minister ruimschoots bekend, schrijft Van Buuren:

“Er waren inmiddels zo veel geluiden in de samenleving – niet in de laatste plaats van de patiënten zelf – over de verstoring van het  machtsevenwicht tussen zorgverzekeraars, aanbieders en patiënten, dat wijziging van artikel 13 niet verantwoord is.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top