ACTUEEL

'Kabinet heeft alternatief voor afschaffing artikel 13'

'Kabinet heeft alternatief voor afschaffing artikel 13'

Het kabinet komt met een alternatief plan om de impasse rond artikel 13 van de zorgverzekeringswet over de vrije artsenkeuze te doorbreken. Dit meldt RTL Nieuws. De behandeling van de wet zorgde in december 2014 nog voor een crisis toen drie senatoren van de PvdA tegen het wetsvoorstel stemden.

Volgens RTL Nieuws gaat de budgetpolis verdwijnen. In plaats daarvan komt er  een korting op het eigen risico wanneer de verzekerde naar een zorgaanbieder gaat waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Ook komt er strenger toezicht op fusies van zorginstellingen en krijgen zorgaanbieders krijgen meer vrijheid bij het uitvoeren van behandelingen.

Breed pakket

Met het pakket aan maatregelen wil minister Schippers van volksgezondheid een alternatief presenteren waarmee ze de kosten in de hand wil houden en de kwaliteit zelfs hoopt te verhogen. Het zou een miljard euro opleveren, net als bij de afgeketste zorgwet. Door de huidige wet aan te passen hoeft er geen nieuwe wet aangenomen te worden door de Tweede en Eerste Kamer.

Omweg

In reactie op de plannen laten D66, SGP en ChristenUnie weten dat ze niet betrokken zijn bij de nieuwe zorgplannen. ChristenUnie-leider Slob zei tegen de NOS dat hij de oplossing "merkwaardig" vindt. "We hebben vanaf het begin aangegeven dat het kabinet niet met slimmigheidjes de Tweede en Eerste Kamer moet omzeilen".

GroenLinks uitte stevige kritiek op de plannen. Kamerlid Corinne Ellemeet: "Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is." Ze wil van minister Schippers voor dinsdagmiddag een reactie.

De SP'ers Renske Leijten en Henk van Gerven twitterden hun twijfels over het plan voor korting op het eigen risico. "vrije artsenkeuze lijkt gered. Maar helaas nog steeds financiële dwang voor patiënt. (Hoezo vrije keuze?)", aldus Leijten. "Problemen eigen risico wordt door #Schippers misbruikt om beperking #vrijeartsenkeuze alsnog door de strot te duwen?", twitterde Van Gerven.

Crisis

Medio december ontstond op het Binnenhof een crisissfeer als gevolg van de plannen van Schippers. Haar voorstel om zorgverzekeraars een goedkopere polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen betalen door specialisten met wie zij een contract hebben, haalde onverwacht geen meerderheid. Drie senatoren van coalitiepartner PvdA stemden tegen. Het kabinet leek dagenlang aan een zijden draadje te hangen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

6 februari 2015

Zie onderstaande link:

http://www.ftm.nl/exclusive/de-opmerkelijke-draai-van-zorgverzekeraars-vrije-artsenkeuze/

De vraag kan worden gesteld waar men mee bezig is wanneer eerst ZN niet warm werd van inperking van de vrije artsenkeuze (zie de link en de tekst uit notulen van ZN) en nu ineens wel.

Top