ACTUEEL

'Snel naar huisarts bij griepverschijnselen'

Ouderen en mensen met een chronische ziekte doen er verstandig aan snel naar de huisarts te gaan zodra ze griepverschijnselen voelen. Ze kunnen dan antivirale middelen krijgen die de griep afremmen. Dat heeft viroloog Ab Osterhaus zaterdag gezegd.

"De middelen remmen de vermeerdering van het virus. Ze werken vooral als ze binnen 24 tot 48 uur worden toegediend", aldus Osterhaus."

Mismatch

Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. "Een mismatch", zegt Osterhaus. Dat komt volgens hem doordat al een halfjaar van tevoren wordt bepaald welk virus in het vaccin wordt gestopt. In de tussentijd kan een andere griepvariant actief worden, zoals dit jaar het geval is.

Kwetsbare patiënten

Het Nederlands Huisartsen Genootschap tikte Osterhaus zondag op de vingers, aldus de NOS. Op de NHG-website wordt nog eens onderstreept dat alleen een groep zeer kwetsbare patiënten met een hoog risico op complicaties het advies krijgt om eventueel antivirale middelen te slikken.

Artikel

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde zondagmiddag een artikel waarin uitgebreid wordt ingegaan op een al jaren lopende controverse over de werkzaamheid van oseltamivir (Tamiflu) als griepremmer. (bron: ANP/NOS)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top