ACTUEEL

'Streekziekenhuis alleen voor basiszorg'

Het streekziekenhuis moet zich vooral gaan toeleggen op 'simpele' zorg. Dat zei minister Schippers van Volksgezondheid zondag bij politiek café Piment in Amphion in Doetinchem.

"Kun je straks nog kiezen tussen ziekenhuizen?", vraagt dagblad de Gelderlander.

"Ja voor basiszorg, maar niet voor bepaalde specialistische zorg", zegt de minister. "Als je bij een bepaalde behandeling 25 procent meer overlevingskans hebt, vinden mensen het niet erg om daar verder voor te rijden. De nazorg kan in het streekziekenhuis."

'Simpele' zorg

Streekziekenhuizen krijgen de 'simpele' zorg, aldus de minister. Ze wees erop dat bijna ieder ziekenhuis in Nederland borstkanker behandelt, "maar ik weet dat het niet overal goed gaat."

Protest

De VVD-minister werd voor de deur van Amphion verwelkomd door de SP, die protesteerde tegen haar beleid.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Klaas Martens

9 februari 2015

Ca 80% van de zorg die in ziekenhuizen wordt verricht is laag complexe zorg. Deze zorg kan beter en meestal goedkoper in streekziekenhuizen worden verricht. Deze ziekenhuizen moet je niet willen sluiten. Deze zorg hoort dicht bij de mensen. Ook acute zorg moet je niet willen concentreren, vooral in gebieden met een lagere bevolkingsdichtheid loop je dan meer risico dat het mis gaat.

Glenn Mitrasing

10 februari 2015

Waar is de data die zo'n statement van 25% meer overlevingskans bevestigd? Ook aanbevelingswaardig om te lezen in de BMJ: Association of hospital volume with readmission rates.
Conclusions Standardized readmission rates are lowest in the lowest volume hospitals—opposite from the typical association of greater hospital volume with better outcomes. This association was independent of hospital characteristics and was only partially attenuated by examining mortality and readmission together. Our findings suggest that readmissions are associated with different aspects of care than mortality or complications.

Top