ACTUEEL

Aantal dementen stijgt sterk

Het aantal gevallen van dementie neemt de komende jaren sterk toe. Rond 2050 lijden wereldwijd meer dan 115 miljoen mensen aan aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, driemaal zo veel als nu het geval is. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Londense universiteit King's College. De studie werd maandag gepubliceerd, op de Internationale Alzheimerdag.

Verdubbeling per twintig jaar

De onderzoekers hebben berekend dat volgend jaar ongeveer 35 miljoen mensen aan een vorm van dementie lijden. Dat aantal zal elke twintig jaar bijna verdubbelen, verwachten de onderzoekers. Rond 2030 zullen er ongeveer 65,7 miljoen demente mensen zijn en rond 2050 is dat aantal naar verwachting opgelopen tot 115,4 miljoen.

Sterkste groei in arme landen

De sterkste groei verwachten de onderzoekers in armere landen. In Latijns-Amerika zal het aantal mensen met dementie de komende twintig jaar met ongeveer 140 procent stijgen, terwijl de verwachte groei in West-Europa ‘slechts’ 44 procent is.

Kans op dementie

De oorzaak van de scherpe groei is dat mensen steeds ouder worden, waardoor de kans op dementie ook toeneemt. De wetenschappers erkennen overigens dat het aantal van 35 miljoen patiënten volgend jaar een schatting is. Veel ontwikkelingslanden houden geen gegevens bij over het aantal mensen met dementie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top