ACTUEEL

Isala meldde overlijden patiënt met M. Chimaera

De hartpatiënt die waarschijnlijk als gevolg van besmetting met de bacterie M.Chimaera is overleden, was patiënt bij de Isala in Zwolle. Dit meldt het ziekenhuis. Gisteren meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg al dat er een patiënt waarschijnlijk aan de bacterie was overleden, maar zij wilde uit privacyoverwegingen niet vertellen bij welk ziekenhuis de patiënt onder behandeling stond.

De hartpatiënt heeft een hartoperatie ondergaan in Isala. Ruim anderhalf jaar later traden ernstige complicaties op die hebben geleid tot het overlijden van de patiënt. Uit kweekonderzoek bleek in januari 2015 dat het overlijden mede is veroorzaakt door een infectie met de bacterie M. chimaera. Deze bacterie is ook gevonden in de heater-cooler units (HCU) die gebruikt worden bij hartoperaties.

Maatregelen

De inspectie neemt geen maatregelen tegen Isala. Wel zijn de andere hartcentra gewaarschuwd. Doordat de ziekenhuizen maatregelen tegen de bacterie moesten nemen, is een aantal geplande operaties uitgesteld. Acute hartoperaties zijn wel doorgegaan.

Isala heeft eerst de familie van de overleden patiënt geïnformeerd voordat het ziekenhuis met het nieuws naar buiten is gekomen. De familie was al eerder op de hoogte gesteld van de besmetting en de melding bij de Inspectie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top