ACTUEEL

Philips ziet grotere rol voor patiënt

Chief Medical Officer Eric Silfen van Philips Healthcare pleit voor meer empowerment van patiënten. Dit is volgens Silfen nodig om de toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg tegemoet te treden. Hij zei dit op het Nikkei-Philips symposium ‘Onafhankelijk Leven en Gezondheidszorg Thuis’ in Tokio.

Publiek bewustzijn op gezondheid

Silfen benadrukte het belang van het richten van het publieke bewustzijn op gezondheidskwesties; het ontwikkelen van sociale systemen die een meer proactieve betrokkenheid bij preventie, onderzoek en vroegtijdige diagnose aanmoedigen, en het verschuiven van een rondom ziekenhuizen gecentreerd systeem van gezondheidszorg naar een systeem waarin de patiënt meer centraal staat.

Het verouderingsprobleem wereldwijd

Silfen schetste in zijn betoog de omvang van het verouderingsprobleem. “We weten dat de wereldbevolking ouder wordt met een snelheid die nooit eerder in de geschiedenis is gezien. We weten dat er in het jaar 2000 600 miljoen mensen waren met een leeftijd hoger dan 60 jaar.  In 2006 was dat aantal gestegen tot 700 miljoen. In 2050 zien we het bijna verdrievoudigen – het bereikt dan een onthutsend aantal van 2 miljard mensen in de categorie 60 plus.” Daar voegt hij aan toe dat “we ook weten dat naarmate de wereldbevolking ouder wordt, zij tegelijkertijd ook zieker wordt. Nog eens, in 2050 zal naar verwachting de helft van de ontwikkelde wereld chronisch ziek worden.”
Lees hier zijn hele betoog.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hurts

24 september 2009

De zorgesctor wordt vaak ingedeeld in 'cure & care'. Het betoog van dr Silfen laat zien dat daar een derde categorie bij hoort: 'cope': patienten/clienten helpen met hun eigen situatie om te gaan. Daardoor kan het beroep op cure en/of care worden verminderd, uitgesteld, vereenvoudigd of effectiever gemaakt. Dit is natuurlijk de markt waarin Philips Health Care actief is, maar het potentieel van het 'coping segment' is veel groter. Het gaat te ver om dat hier uit te werken, maar door de zorgsector consquenter in te delen in cure - care - cope kan het denken over het tegelijkertijd verbeteren van (leef- en zorg-)kwaliteit en het beheersen van zorgkosten een enorme stimulans krijgen.Floris Hurts

HDNM dienst- en merkontwikkeling

Top