ACTUEEL

FNV voert actie tegen 'afschaffen huishoudhulp'

FNV Zorg & Welzijn heeft maandagmiddag actie gevoerd voor het gemeentehuis in Borculo tegen het afschaffen van de huishoudelijke verzorging. Zorgmedewerkers overhandigen aan wethouder Leo Scharenborg een zwartboek met meldingen van cliënten en zorgmedewerkers over de gevolgen van het beleid van de gemeente.

De zorgverleners eisen dat de gemeente geld voor zorg daadwerkelijk aan zorg besteedt. De gemeente weigert volgens de vakbond hiervoor bestemde geld te besteden aan zorg waardoor veel zorgverleners hun baan verliezen en ouderen hun zorg. Cliënten, zorgmedewerkers en gemeenteraadsleden wachten voor het gemeentehuis de uitkomsten van het gesprek tussen de vakbond en de wethouder af.

FNV Zorg & Welzijn heeft cliënten en zorgmedewerkers gevraagd om ervaringen te delen over de gevolgen van het zorgbeleid van de gemeente. In korte tijd heeft dit 130 meldingen opgeleverd. De meldingen bevestigen volgens de bond het voornemen van de gemeente Berkelland om de huishoudelijke verzorging af te schaffen.

De gemeente Berkelland heeft in november 2014 al gecommuniceerd dat de huishoudelijke verzorging per 1 januari 2015 zou stoppen. Een uitspraak van de rechter in Groningen verplicht de gemeente om desondanks eerst in gesprek te gaan met cliënten: het zogenaamde keukentafelgesprek. Ervaringen van cliënten en zorgmedewerkers laten zien dat deze gesprekken erop gericht zijn om alsnog de huishoudelijke verzorging af te schaffen, aldus de vakbond.

Bezuinigingen

Het kabinet bezuinigt ruim 3 miljard op de langdurige zorg. Verzorgingshuizen sluiten omdat mensen langer thuis moeten wonen, maar tegelijkertijd wordt er fors bezuinigd op de thuiszorg. Op 12 maart organiseert FNV 3 zorgtribunalen in het land om de gevolgen van het kabinetsbeleid voor te leggen aan een commissie van wijzen. Eén van deze tribunalen vindt plaats in Borculo.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top