Finance

CVZ: Gemiddelde prijs medicijnen is gedaald

Geneesmiddelen zijn in 2008 een stuk goedkoper geworden. De gemiddelde prijs per dosering is vorig jaar met tien procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) maandag heeft gepubliceerd. Artsen hebben 14,7 procent meer recepten uitgeschreven, maar de uitgaven aan geneesmiddelen zijn slechts met een kleine drie procent gestegen naar 5,2 miljard euro.

Goedkopere geneesmiddelen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in mei al bekend gemaakt dat de uitgaven aan medicijnen minder hard zijn gestegen dan in 2007. Geneesmiddelen zijn goedkoper geworden, omdat een aantal zorgverzekeraars van medicijnen waar geen patent meer op zit alleen het goedkoopste merk vergoedt. Fabrikanten van geneesmiddelen verlaagden vervolgens de prijzen.

Toename gebruik medicijnen

Dat er veel meer geneesmiddelen zijn gebruikt, komt volgens het CVZ vooral door de terugkeer van de pil in het basispakket van de zorgverzekering. De helft van de toename van het aantal recepten is hieraan toe te schrijven. Cholesterolverlagers zijn tussen 2004 en 2008 veel vaker gebruikt. Het aantal gebruikers steeg van 1 miljoen naar bijna 1,6 miljoen. Dat is een toename van elf procent per jaar, terwijl de kosten voor deze middelen jaarlijks slechts drie procent zijn gestegen. Per gebruiker daalden de kosten in deze periode met tachtig euro naar 223 euro per jaar.

Lagere kosten hulpmiddelen

Ook bij hulpmiddelen zijn de gemiddelde kosten vorig jaar afgenomen. Ruim 2,2 miljoen mensen hadden een hulpmiddel nodig. Dit is een stijging van 8,5 procent, terwijl de uitgaven maar met 5 procent toenamen tot bijna 1,3 miljard. De vijf hulpmiddelen die het meeste geld opslokten waren incontinentiematerialen en stoma's, teststrips voor diabetespatiënten, verband voor chronisch zieken en hoortoestellen. Deze middelen namen bijna de helft van de uitgaven in beslag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top