ACTUEEL

Philips rust VDL-bussen uit met defibrillators

De bussen van VDL Bus & Coach kunnen voortaan worden uitgerust met defibrillators van Philips. De twee bedrijven hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.

VDL Bus & Coach is één van de grootste busproducenten in Europa. De bussenbouwer wil met de installatie van Automated External Defibrillator (AED) het busvervoer extra veilig maken voor de passagiers van zijn klanten. Het gaat om de bussen voor stads- en streekvervoer en voor internationaal reisverkeer waarmee dagelijks miljoenen mensen naar hun bestemming worden gebracht.

Het is aan vervoerder of hij bussen met of zonder ingebouwde AED neemt. Kiest hij hiervoor, dan krijgt zijn bus een speciale 'connected' AED kit aan boord. Deze geeft gebruikers bij het reanimeren live ondersteuning en coaching van hulpverleners vanuit een centrale locatie en maakt onderhoud en service op afstand mogelijk. Daarnaast kan realtime worden gezien of een AED in gebruik wordt genomen en kan men via GPS de precieze locatie zien. 

Wekelijks worden alleen in Nederland zo'n 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Als er binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt, is de kans op overleving voor het slachtoffer veel groter, 50 tot 70 procent in plaats van 5 tot 10 procent.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

W.J.A. Gulpen

20 februari 2015

De kans op overleven bepaald niet of er geen rest schade ontstaat.
Volgens de landelijke cijfers is bij reanimaties buiten het ziekenhuis de kans op geen restschade slechts 13% en in het ziekenhuis 12%.
De mate van restschade en eventuele invalidering is niet becijferd.
Of je met dit plan blij moet zijn is maar zeer de vraag, als kasplantje door het leven moeten is ook niet alles.
Tevens blijkt dat hulpverlening professioneel of niet, vaak verzuimd om naar een niet reanimeren penning of iets dergelijks te kijken. Wettige regels hierover zijn zeker onvolledig te noemen.

Top