Finance

Problemen trekkingsrecht pgb al in najaar bekend

Problemen trekkingsrecht pgb al in najaar bekend

In oktober 2014 was al glashelder dat er problemen zouden ontstaan met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb) door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat zeggen twee vooraanstaande informatietechnologie-deskundigen in Nieuwsuur, dat voorgeschiedenis van de huidige pgb-problemen reconstrueert.

De SVB kon de hoeveelheid werk rond het nieuwe systeem van trekkingsrechten begin dit jaar niet aan, waardoor een grote achterstand in de uitbetalingen ontstond. Half januari traden noodscenario’s in werking om ervoor te zorgen dat zorgverleners betaald kregen. Op dit moment zijn 116.500 zorgverleners betaald, de helft van het totaal. Volgens staatssecretaris Van Rijn (VWS) en de SVB ligt de uitbetaling op schema.

Volgens belangenvereniging Per Saldo is de chaos nog niet opgelost. De vereniging krijgt nog veel meldingen binnen van mensen die hun maandloon over januari niet hebben ontvangen. Er is maar één e-mailadres voor alle e-mail. Daar zitten minstens 30.000 achterstallige mailtjes in. In die mails zitten heel veel salarisdeclaraties.

Nieuwsuur legt in de pgb-uitzending enkele interne onderzoeksrapporten van de SVB voor aan twee experts: zelfstandig ICT-adviseur Tonny Wildvank, voormalig contractmanager overheden bij Capgemini, en ICT-ondernemer René Veldwijk van de Ockham Groep. Beiden zijn onlangs als deskundigen gehoord door de commissie-Elias die mislukte ICT-projecten bij de overheid onderzocht.

Alarmbellen

Eén van de rapporten is een zogenoemde IT-audit, die Deloitte in oktober 2014 afrondde in opdracht van de SVB. Dit vertrouwelijke onderzoek is recent op verzoek van CDA-Kamerlid Mona Keijzer naar de Tweede Kamer gestuurd door staatssecretaris Van Rijn. "Een smoking gun", noemt Veldwijk de audit. "Als je het rapport met een enigszins deskundig oog leest, dan denk je: dit gaat nooit afkomen in tweeënhalve maand."
Wildvank: "Ik zou van zo'n rapport schrikken. Alle alarmbellen hadden moeten afgaan bij VWS en SVB."

Tegenover Nieuwsuur laat de SVB weten dat "Deloitte geen 'showstoppers' constateert die de voortgang van Trekkingsrechten in de weg staan." Deze uitspraak wekt bevreemding bij de ICT-deskundigen, omdat het rapport helemaal geen conclusies trekt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top