ACTUEEL

'Dwangbehandeling beter dan verplichte anticonceptie'

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman vindt dwangbehandeling voor moeders die niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen, beter dan verplichte anticonceptie. Ze zegt dit in het Nederlands Dagblad. Hiermee reageert ze op het initiatiefvoorstel van de PvdA om de pil te verplichten als een moeder niet goed voor haar kind kan zorgen.

Situatie en nuanceringen

Wiegman vindt dat bij de keuze tussen dwangbehandeling of verplichte anticonceptiepil ruimte nodig is voor allerlei nuanceringen en aandacht voor de context van situaties.

Bescherming al voor de geboorte

Een kind moet voor de geboorte ook beschermd kunnen worden, vindt Wiegman. Ter wereld komen met een ingrijpende hersenbeschadiging die tijdens de zwangerschap is opgelopen (Fetal Alcohol Spectrum Disorder) plaatst een kind bij voorbaat al op achterstand.Daarom pleit ze voor uitbreiding van dwangbehandeling voor verslaafde zwangere vrouwen.

Zwangere heeft morele plichten

“Een vrouw die haar zwangerschap wil uitdragen, heeft de morele plicht alcohol en drugs te laten staan. Als zij die verantwoordelijkheid niet neemt, kan dwang gerechtvaardigd zijn, ook in de eerste helft van de zwangerschap. Nu staat de voogdij vaak hulpeloos toe te kijken, omdat pas ná de zwangerschap ingegrepen kan worden”, zegt ze in het Nederlands Dagblad.

Dwang en begeleiding

Wiegman haalt het voorbeeld van 'baby Hendrikus' en zijn zwakbegaafde ouders aan. Dit laat zien hoe ingewikkeld het soms kan zijn om in te grijpen. Verplichte anticonceptie lijkt een uitkomst, zegt ze. Deze maatregel vindt ze echter te ingrijpend. “Laten we eerst zorgen voor betere mogelijkheden voor dwangbehandeling en begeleiding van zwakbegaafden bij seksualiteit en zwangerschap, voordat we overgaan op zoiets ingrijpends als een verplichte pil.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top