ACTUEEL

NWO steekt half miljoen in onderzoek big data

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geeft Ronald Stolk van onderzoeksprogramma LifeLines subsidie voor een onderzoek naar de manier waarop innovaties de perceptie van big data positief kunnen beïnvloeden. De subsidie komt uit het NWO-programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren en bedraagt 468.000 euro.

Stolk wil onderzoeken hoe ethische en psychologische aspecten (zoals vertrouwelijkheid, toegang en gevoelens van dreiging) samenhangen met de perceptie van big data, heel grote datasets. Via onderzoek onder deelnemers van de biobank LifeLines willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe (technische) innovaties de perceptie van big data positief kunnen beïnvloeden – in het bijzonder op het terrein van de gezondheidszorg.

De studie gaat vier jaar duren en is een samenwerking tussen LifeLines en de afdelingen epidemiologie en medische ethiek van het UMCG en sociale psychologie van de RUG. LifeLines is een onderzoeksprogramma waarin gedurende dertig jaar 165.000 inwoners van Noord-Nederland worden gevolgd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top