HRM

Personeel gehandicaptenzorg vergrijst

Personeel gehandicaptenzorg vergrijst

De gemiddelde leeftijd van werknemers in de gehandicaptenzorg is met bijna een jaar gestegen tot 44,6 jaar. Dit is een gevolg van de beëindiging van tijdelijke contracten van vooral jonge professionals. Nu al is 13 procent van de medewerkers boven de 55 jaar.

Dat meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

VGN verwacht dat de komende jaren nog meer jonge, goed opgeleide werknemers uitstromen uit de gehandicaptenzorg. De vereniging, die opkomt voor de belangen van aanbieders in de gehandicaptenzorg, noemt deze ontwikkeling 'zorgelijk'.

De vraag op de arbeidsmarkt is beperkt, waardoor het baanperspectief van jonge professionals zeer slecht is. Door de uitstroom van de jongeren zal de gemiddelde leeftijd nog verder toenemen. Aangezien 13 procent van de medewerkers boven de 55 jaar is, zal dat over enkele jaren leiden tot een grote pensioengolf.

Volgens de VGN is het van belang dat de jonge professionals behouden blijven voor de gehandicaptensector. Zij stellen daarom voor om de boete op vroegpensioen tijdelijk buiten werking te stellen, zodat jongere behouden blijven door de opengevallen plekken in te vullen die de ouderen achterlaten. Ook wordt zo een grote pensioengolf over enkele jaren voorkomen.

De VGN heeft de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de problematiek. Het CDA stelde al schriftelijke vragen aan de Tweede Kamer. Minister Asscher deelt de zorgen, maar verwijst naar de vakbonden en werkgevers voor de oplossing van het probleem.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joke Zwanikken Leenders

27 februari 2015

Eer de jongen mensen in de
ZORG we hebben ze
HART
Nodig

Top