ACTUEEL

Arts en filosoof Huijer 'Denkeres des Vaderlands'

Arts en filosoof Marli Huijer (59) is de derde persoon die de titel Denker des Vaderlands mag dragen. Ze noemt zichzelf met nadruk Denkeres. "Vrouwelijke filosofen brengen andere thema's in, met andere accenten."

De titel is een initiatief van onder meer dagblad Trouw en Filosofie Magazine. Door middel van optredens in de media plaatst de denker de actualiteit in een groter verband.

De Amsterdamse hoogleraar Huijer werd opgeleid als huisarts en werkte in de jaren 80 werkte voor de Junkiebond. Ze kondigt aan dat zij een andere stijl zal hanteren dan haar twee voorgangers. De eerste Denker des Vaderlands, Hans Achterhuis, vatte zijn rol samen als 'tegendenken'. Diens opvolger Gude wilde vooral 'meedenken'. Huijer kondigt aan dat ze gaat 'tussendenken'.

Als filosoof wil ze zich letterlijk tussen haar gesprekspartners begeven, zegt ze in Trouw. "Als ik me terugtrek in de Provence, dan weet ik toch niet wat er in de samenleving speelt?"

Onderzoek

Huijers onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Vooral de vraag hoe mensen tot ordeningen komen houdt haar bezig. Hoe ordenen we de tijd? Hoe richten technieken en apparaten de publieke ruimte in? Hoe disciplineren we onszelf en elkaar tot gedrag dat het mogelijk maakt om vreedzaam samen te leven? Daarbij heeft zij speciale aandacht voor de ordenende werking van biomedische, informatie- en comunicatietechnologieën.

Ziek

Huijers termijn van twee jaar begint op 27 maart, aan de vooravond van de Maand van de Filosofie. Haar voorganger René Gude is ernstig ziek. Eind september zei hij in het VARA-programma De Wereld Draait Door dat het zijn laatste optreden zou zijn.  

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top