Tech

Zool met GPS spoort weggelopen ouderen op

Een inlegzool met GPS maakt het mogelijk om ouderen met dementie of Alzheimer die weglopen of verdwalen te volgen en snel op te sporen via de smartphone, tablet of computer. De Amerikaanse uitvinding wordt in Nederland en België op de markt gebracht door het bedrijf Tracktraceshop.

De zogeheten GPS Smartsole biedt volgens de fabrikant een oplossing voor een groeiende groep oudere en verwarde mensen die dwaalgedrag vertonen en er tot grote angst van familie en verzorgers vandoor gaan.
 
Track en trace apparaten voor ouderen met dementie of Alzheimer zijn er al langer, maar de meeste moeten om de hals of in de kleding gedragen. "Het is bekend dat mensen met dementie alles wat ze dragen af en uit doen of vergeten mee te nemen. Daarom is de GPS inlegzool de ideale oplossing. Je stopt het in hun schoen en ze merken er niets van", zegt Marcel Timmerman van Tracktraceshop.

Deltaplan

Alzheimer en dementie komen vanwege de toenemende vergrijzing steeds meer voor. In Nederland lijden momenteel 260.000 ouderen aan een vorm van dementie, in België 165.000. Om de groeiende zorgkosten en de explosieve groei van dementie is het Deltaplan Dementie opgezet. Deze samenwerking van VUmc Alzheimercentrum, Alzheimer Nederland, ZonMw en de NFU wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

Van de oudere patiënten woont 70 procent nog thuis en wordt verzorgd door partners, familie en andere mantelzorgers. Voor hun is de zorg een steeds zwaardere taak, met name vanwege het dwaalgedrag. Track en trace-apparaten bieden familie en verzorgers een relatief eenvoudige oplossing.

Eind maart komt de GPS-inlegzool voor buiten op de markt. In april verschijnt een versie voor binnen, die via bluetooth een sms of e-mail verstuurt als personen een bepaalde ruimte verlaten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top