ACTUEEL

Sint Franciscus gaat afval duurzaam verwerken

Het Sint Franciscus Gasthuis gaat zijn ziekenhuisafval en afvalwater op een duurzame en milieuvriendelijke wijze verwerken. Het ziekenhuis in Rotterdam start binnenkort met de bouw van het zogeheten Pharmafilter-systeem en verwacht het deze zomer in gebruik te nemen.

Het Pharmafilter-systeem bestaat uit vermalers die worden geplaatst op verpleegafdelingen binnen het ziekenhuis. Deze vermalers zijn via de riolering gekoppeld aan een zuiveringsinstallatie op het buitenterrein van het ziekenhuis. In de vermalers kunnen medewerkers onder andere biologisch afbreekbare po’s en urinalen, specifiek ziekenhuisafval en overgebleven voedsel deponeren.

Het gebruik van de vermalers op de afdelingen verbetert de veiligheid en hygiëne van patiënten en medewerkers. Het ziekenhuisafval wordt door de installatie voor een groot deel op biologische wijze afgebroken met als restproduct biobrandstof en een sterk gereduceerd percentage restafval. Het afvalwater wordt door de installatie gezuiverd van verontreinigingen, waaronder medicijnresten. De biobrandstof en het gezuiverde water wordt door het Sint Franciscus Gasthuis hergebruikt in de technische installaties.

Nieuwe werkwijze

Het Sint Franciscus Gasthuis is het eerste ziekenhuis in Rotterdam en het derde ziekenhuis van Nederland dat deze techniek en nieuwe werkwijze gaat toepassen. Eerder namen ZorgSaam en Reinier de Graaf het Pharmafilter-systeem in gebruik.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top