ACTUEEL

Jeugdzorg: 'Gemeente verantwoordelijk voor dood 7-jarige'

In Heerlen is zondag een 7-jarige jongen door een misdrijf om het leven gekomen. Zijn moeder is aangehouden. Jeugdzorg wijst naar de gemeente, die sinds 1 januari verantwoordelijk is voor preventie.

In het AD doen buurtbewoners hun verhaal. De moeder van het jongetje zou al tijden kampen met psychische problemen. Ze hoorde stemmen, draaide 's nachts luide muziek, blowde en dronk te veel en in combinatie met haar medicatie pakte dat vaak verkeerd uit.  

Volgens bekenden had de moeder al eens gedreigd om haar kind iets aan te doen als hij bij haar zou worden weggehaald. Donderdag was de crisisdienst over de vloer in de portiekflat waar de jongen en zijn moeder woonden. Na enige tijd keerde de rust terug en bleven moeder en zoon achter.

Jeugdzorg Limburg zegt dat zij geen rol speelt bij de hulpverlening aan de moeder en haar zoontje en verwijst naar de gemeente die als gevolg van de Jeugdwet sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk is voor de preventie.

Een woordvoerder van de gemeente kon gisteravond niet zeggen wat er donderdag is gedaan om de veiligheid van de 7-jarige jongen te borgen en of er contact is geweest met de crisisdienst.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

r. m. dalmijn

2 maart 2015

Ik sluit niet uit dat Jeugdzorg voor 1 januari 2015 bekend was met zoon en moeder.
Wanneer dat zo is , valt mij niet alleen de razendsnelle reactie op maar ook de schijnbaar beperkte belangstelling voor zorg ten behoeve van kwetsbaren nu een agenda heeft bepaald dat de gemeente die formeel overneemt. Eigenlijk heel verdrietig.

Anna Kok

3 maart 2015

Laten we niet elkaar gaan wijzen maar het gezamenlijk oplossen zodat dit soort zaken niet meer voorkomen! Als er veel instanties betrokken zijn bij een gezin dan is het een hele klus om goed op de hoogte te zijn wie wat doet en wie de regie heeft. Laten we daar de energie in stoppen!

Arend de Heus

4 maart 2015

Ik zie mijn eigen zoon voor me toen hij 7 was. Wat afschuwelijk verdrietig. Reken maar dat deze situatie bekent was en iedereen nu in zijn, naar elkaar wijzende reflex schiet.

Als dit morgen weer is vergeten gaan we weer verder. Zo gaat dat.

Als burger en misschien wel toekomstig klant, je weet maar nooit, maak ik mij zorgen over het gebrek aan samenwerken tussen instantie's, het gebrek aan regievoering en het afschuiven van verantwoordelijkheid.

Uit de betrokken reactie van mevrouw 2 begrijp ik dat ze wil dat er met positieve energie oplossingen worden gevonden voor iets wat al moeilijk genoeg is.

Feit is dat doelgericht samenwerken met wisselende teams je niet wordt geleerd. Als burger en misschien ooit klant, wil ik de lezer uit de branche uitdagen om vooral niet naar die ander te wijzen. Zorg samen, met positieve energie, dat dit onze kinderen niet kan gebeuren.

Moeilijk? Ja natuurlijk. Oplosbaar? Alle kennis en vaardigheden zijn gewoon aanwezig! Ga ervoor.
Succes.

Arend de Heus
Action Learning specialist

Top