ACTUEEL

VGN: ‘Regeldruk wordt steeds groter’

Instellingen binnen de gehandicaptenzorg hebben steeds meer last van bureaucratie. Dat heeft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dinsdag laten weten in reactie op rapportages van minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid. De VGN  pleit voor een fundamentele herbezinning over die administratieve lasten zodat er meer tijd vrijkomt voor de directe zorg aan de cliënten.

VGN herkent lastendaling niet

De bewindslieden stelden onlangs in een brief dat de administratieve lasten voor bedrijven binnen de gezondheidszorg met ongeveer een derde zijn gedaald. De VGN zegt de intentie te ondersteunen maar het beeld niet te herkennen. ActiZ en de aangesloten zorgondernemers stelden al eerder dat er geen sprake is van administratieve lastendaling in de gezondheidszorg zoals VWS deze suggereert.

Regels van instanties

De gehandicaptensector heeft te maken met diverse instanties die regels opleggen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit, het Centrum Indicatiestelling en het CIBG dat bepaalt welke instellingen worden toegelaten tot de zorg. Dan zijn er nog de zorgverzekeraars die niet altijd dezelfde formulieren hanteren. Volgens de VGN moeten er vaak rapporten worden opgesteld die tientallen kantjes lang zijn. Zo moet bij verstandelijk gehandicapten om de twee jaar het IQ worden gemeten, willen ze nog in aanmerking komen voor zorg, terwijl het IQ van patiënten toch zelden stijgt, stelt de koepelorganisatie.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top