Finance

OM: Ex-topman Icare pleegde listige kunstgrepen

Bart V., de voormalige topman van thuiszorginstelling Icare in Meppel, heeft miljoenen euro’s winst gemaakt door de raad van commissarissen “met listige kunstgrepen en een samenweefsel van verdichtsels te misleiden.” Dat blijkt uit de tenlasteleggingen tegen V. en twee ex-medewerkers die het Openbaar Ministerie (OM) woensdag heeft gepubliceerd. Dat meldt De Volkskrant.

Lage verkoopprijs bedrijfsonderdeel

Uit het onderzoek van het OM blijkt dat V. in 2000 de commissarissen heeft overgehaald het bedrijfsonderdeel Thuiszorg Perfect voor één gulden te verkopen aan de bv Breevenen van Addy S. Het bedrijf zou een verliespost zijn en daarom zou één gulden een redelijk bedrag zijn. S. zou officieel de enige aandeelhouder zijn. In realiteit had V. driekwart van de aandelen in handen. Thuiszorg Perfect werd in 2003 voor ruim acht miljoen euro verkocht aan Randstad. S. incasseerde volgens De Volkskrant ruim 6 miljoen euro. S. is ook verdachte in de fraudezaak.

Kunstmatig waarde opkrikken

V. gebruikte in 2001 geld dat bedoeld was voor de huisvesting van de thuiszorgwinkel van Icare, zo’n 600.000 euro, om de waarde van het winkelpand kunstmatig te verhogen. Hierdoor kon hij volgens het OM het pand voor een hoge prijs verkopen. V. vertelde de raad van commissarissen dat de thuiszorgwinkel een miljoen euro schuld had, waardoor de verkoop een goede deal zou zijn. In werkelijkheid was de schuld veel lager, aldus De Volkskrant. De nieuwe eigenaar verkocht het gebouw een paar dagen later door aan de directeur van de thuiszorgwinkel, Jan B. Deze betaalde de reële marktprijs van zes ton voor het pand. Daarnaast kocht B. het bedrijf zelf onder de prijs. Hij betaalde ongeveer 590.000 euro.

Geld witwassen

Verder heeft V. geld wit gewassen door een Zwitserse cheque van 150.000 euro te innen. Het OM spreekt van drie verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude. Het Dagblad van het Noorden meldde eerder deze maand dat er naast V. vier andere verdachten zouden zijn.

Rechtszaak

De regiezitting vindt op 6 oktober plaats in Assen. Tijdens deze zitting kunnen de verdachten en hun advocaten hun wensen uiten met betrekking tot nader onderzoek. De fraudezaak wordt in april 2010 inhoudelijk behandeld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top