ACTUEEL

Klink: 'Niet gemelde opnamestop was verantwoord'

De korte opnamestop voor zwangere vrouwen in de ziekenhuizen Goes en Vlissingen afgelopen zomer was verantwoord, zegt minister Ab Klink van VWS. Hoewel de Inspectie voor de Gezondheidszorg vooraf niet was ingelicht, hebben de ziekenhuizen geen risico's genomen en verantwoord gehandeld. Dat antwoordt de minister op vragen van de SP.

Snelle en adequate oplossing

In de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen gold op 26 juni van 16:00 uur tot 24:00 uur een opnamestop voor zwangere vrouwen met acute problemen. Tijdens de opnamestop heeft zich niemand gemeld, schrijft Klink aan de Tweede Kamer. De ziekenhuizen hadden opvang geregeld in ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen en in ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom. Het bestuur van de ziekenhuizen heeft volgens Klink laten weten in het vervolg de inspectie tijdig op de hoogte te stellen.

Onverwacht tekort personeel

Door 'een onverwacht hoog aanbod van zeer zieke zwangeren', en personeel dat deels op vakantie en deels ziek was, was op 26 juni 'een onverwacht tijdelijk tekort aan gediplomeerde verpleegkundigen' ontstaan, schrijft Klink aan de Tweede Kamer. Volgens de minister hebben de ziekenhuizen vooraf afspraken gemaakt met de ambulancedienst, de meldkamer, verloskundigen en de ziekenhuizen in Terneuzen en Bergen op Zoom. Hij vindt dat 'de onverwacht ontstane situatie door de ziekenhuizen snel en adequaat is opgelost'. Tijdens de opnamestop is de veiligheid van de patiënten naar het oordeel van de inspectie niet in het geding geweest.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top