ACTUEEL

‘Kingma wist van foute diagnoses Jansen Steur’

Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, had kunnen weten dat er iets aan de hand was met neuroloog Ernst Jansen Steur. Kingma tekende destijds als inspecteur-generaal bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een brief waarin staat dat de inspectie wist van de foute diagnoses van Jansen Steur. Dat meldt RTV Oost.

Positie Kingma

Kingma heeft tot nu toe ontkend dat hij op de hoogte was van de foute diagnoses. Maar een ex-patiënt zou hem medio vorig jaar al het advies hebben gegeven om actief op zoek te gaan naar meer slachtoffers. Ook heeft Kingma in 2005 als hoogste baas van de IGZ gecorrespondeerd met een weduwnaar van een ex-patiënt van de neuroloog. Dat blijkt uit een uitzending van 'In de wandelgangen' op RTV Oost. Hoogleraar Bob Smalhout zegt in de uitzending dat Kingma het nu niet langer kan ontkennen. Smalhout denkt dat Kingma zich ongemakkelijk voelt onder zijn huidige en vroegere functies. Aanvankelijk was hij cardioloog, toen werd hij inspecteur-generaal bij de IGZ en daarna bestuurder bij het MST. Smalhout verwacht dat Kingma vanuit zijn huidige functie probeert om “er op alle mogelijke manieren onderuit te komen” om de naam van het MST hoog te houden.

Tekortkoming inspectie

Kingma vindt het erg zware verwijten en meent dat Smalhout een romantisch beeld van de IGZ schetst. Kingma wijst erop dat de inspectie geen individuele klachten behandelt en stelt dat hij op het moment dat hij de klacht van de weduwnaar beantwoordde in zijn functie als inspecteur-generaal niet had kunnen weten hoe ernstig de zaak daadwerkelijk was. Kingma zegt wel voor de volle honderd procent verantwoordelijk te zijn voor de brief. Maar het is volgens Kingma een tekortkoming van de inspectie dat bij een individuele klacht niet wordt nagegaan of er meer aan de hand is. Bekijk de gehele uitzending van RTV Oost.

De Tweede Kamer debatteert donderdag 24 september over het rapport van de commissie Lemstra.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

24 september 2009

Kan de eindredactie er misschien voor zorgen dat al die vreselijke taalfouten uit de artikelen verdwijnen?

P vd Berk

26 juli 2013

Natuurlijk wist Kingma dat maar hij keek de andere kant op.

Top