Tech

Philips en LUMC doen onderzoek naar ‘wearables’

Philips en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen onderzoeken hoe ouderen op een zinvolle manier ondersteund kunnen worden bij het ouder worden door middel van zogeheten wearables. Ze hebben daarvoor een nieuwe meerjarige onderzoeksovereenkomst gesloten.

Philips en het LUMC gaan in hun onderzoek mannen en vrouwen vanaf 50 jaar uitrusten met draagbare sensoren, zoals slimme pleisters, kleding met ingeweven sensoren en smart watches. Door hen daarna te volgen en de informatie uit de draagbare sensoren te verzamelen en te vergelijken met hun feitelijke gezondheidstoestand, moeten belangrijke nieuwe data-gedreven inzichten worden verkregen in het verband tussen leefstijl en gezondheid bij deze doelgroep.

"Met de verzamelde gegevens kunnen we naar nieuwe manieren gaan kijken om programma’s voor leefstijlverandering te personaliseren en effectiever te maken", zegt Simon Mooijaart, internist-geriater bij het LUMC. Zo kunnen mensen in risicogroepen gericht worden gestimuleerd om via bewuste keuzes hun leven zo te aan te passen dat ze ook gezond blijven, of om de therapietrouw te verbeteren bij mensen die al ziek zijn. "Dat kan zorgen voor een vermindering van het aantal ziekenhuisopnames vanwege chronische ziektes."

Leefstijlfactoren

Voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking, kan de zorg bovendien worden afgestemd op hun specifieke behoeften door innovatieve sensoren te gebruiken om leefstijlfactoren te monitoren. Philips en LUMC verwachten de kwaliteit van leven voor ouderen op die manier te verbeteren. Leefstijlfactoren, zoals ongezonde voeding, stress en een tekort lichaamsbeweging, spelen een sleutelrol in het ontstaan van chronische ziekten als diabetes en hoge bloeddruk. Meer dan 70 procent van de wereldwijde totale zorgbegroting gaat op aan de behandeling van chronische ziekten.

Er komen steeds meer nieuwe draagbare sensortechnologieën beschikbaar, zoals pleisters met sensoren (health patches) en slimme horloges en textielsoorten. Die technologieën kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van therapietrouw en een gezonde leefstijl. Het is de uitdaging om de vele gegevens die deze nieuwe oplossingen genereren, te vertalen naar informatie voor het voorkomen en behandelen van ziekten. Daarmee kunnen wetenschappelijk onderbouwde en klinisch gevalideerde oplossingen worden ontwikkeld om de resultaten van programma’s voor leefstijlverandering en medische behandelingen te verbeteren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top