ACTUEEL

Alleen Nederland raadt naalden Terumo af

Nederland is het enige land in Europa dat adviseert om voorlopig niet te prikken met de in opspraak geraakte injectienaalden van het merk Terumo. In alle andere landen worden ze gewoon nog gebruikt. Dat heeft een woordvoerder van Terumo Europe donderdag gezegd.

“Voor zover wij geïnformeerd zijn, beperkt het advies zich tot Nederland, in andere landen zijn dergelijke adviezen niet gegeven. De productie en verkoop van de betreffende naalden gaat gewoon door'', vertelt de woordvoerder.

Het RIVM gaf eerder deze week het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de naalden lopende een onderzoek niet te gebruiken. De maatregel volgt op een uitzending van Dossier EenVandaag. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen. Volgens de fabrikant vormen de naalden geen gezondheidsrisico en voldoen ze "ruimschoots'' aan alle normen en wettelijke voorschriften.

Terumo verkoopt jaarlijks 600 miljoen van de betreffende naalden, in zowel Europa als de Verenigde Staten. In Nederland gaat het om zo'n 45 miljoen stuks. Behalve voor vaccinatieprogramma's, worden de naalden ook gebruikt in ziekenhuizen, klinieken en tandartspraktijken. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top