ACTUEEL

Van Rijn overleeft motie van wantrouwen

De SP heeft het helemaal gehad met de manier waarop staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) de betalingsproblemen met de persoonsgebonden budgetten (pgb) aanpakt. Hij is vooraf gewaarschuwd maar heeft "willens en wetens" toch het risico genomen, aldus Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP), die daarom donderdag een motie van wantrouwen indiende.

De motie haalde geen meerderheid, want alleen SP, PVV, 5OPLUS en de Partij voor de Dieren stemden voor. De Kamer debatteerde donderdag voor de vierde keer in korte tijd over de betalingsproblemen rond het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die nog geen geld hebben gezien. Volgens Van Rijn is er wel degelijk vooruitgang geboekt en gaan inmiddels 207.000 betalingen via het systeem.

Van Rijn erkende dat hij vorig jaar is gewaarschuwd, maar hij benadrukte ook dat alle aanbevelingen zo goed mogelijk zijn opgevolgd. Begin februari maakte de staatssecretaris al zijn excuses over de problemen. "Sindsdien is heel hard gewerkt om declaraties op tijd te betalen en 'hickups' in het systeem aan te pakken. We constateren dat dat werkt, er wordt voortgang geboekt. Zijn wij daarover tevreden? Nee. We zullen pas rusten als alle problemen achter de rug zijn", aldus Van Rijn.

Onmachtig

Leijten vindt dat Van Rijn zich "onmachtig" heeft getoond om de problemen op te lossen en laakte het dikke herstelplan dat er inmiddels ligt. "Er ligt een plan van 47 pagina’s maar zonder oplossing voor de mensen die zonder geld zitten." Want, stelt zij: "Ondanks alle beloften dat de betalingen topprioriteit hebben, zitten mensen zonder geld. Met beloften koop je geen brood.’’ Volgens Leijten is dat een wanprestatie die ervoor zorgt dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. De staatssecretaris is doof voor de problemen en moddert maar voort'', aldus Renske Leijten (SP). "Alle kritiek en commentaar glijdt van hem af’’, meent Karen Gerbrands (PVV) die er ook geen vertrouwen meer in heeft.

Ook andere partijen zijn kritisch. Zij willen weten wanneer er nu echt een einde aan de betalingsproblemen komt. Pia Dijkstra (D66) vindt het jammer dat Van Rijn niet duidelijk zegt hoe het nou zo fout heeft kunnen gaan. Zij ziet "liever iemand die zegt 'dat is niet goed gegaan' dan iemand die voortdurend wegduikt''. Van Rijn wil alleen "haalbare data'' noemen. Hij beloofde de Kamer dat hij over een week of drie kan laten weten of de betalingsproblemen half mei kunnen zijn opgelost. Hij wacht nog op een analyse van wat er nu nog mis gaat bij de betalingen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top