HRM

CBS: Ziekteverzuim historisch laag

Het ziekteverzuim in Nederland ligt op het laagste punt sinds 1996. In 2014 was het ziekteverzuim 3,8 procent, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Dat betekent dat gemiddeld 38 van de duizend werknemers ziek was.

Het ziekteverzuim neemt al enige tijd af. In 2002 daalde het ziekteverzuim na de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter. Door deze wet werden werkgevers volledig verantwoordelijk voor de ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers. Het ziekteverzuim daalde tot 2004 tot 4,2 procent en veranderde vervolgens tot 2011 vrijwel niet. 

Economie

De laatste drie jaar is het ziekteverzuimpercentage verder gedaald, tot onder de 4 procent in 2014. Volg het CBS komt dit mede door de kwakkelende economie van de laatste jaren. Werknemers zouden zich daardoor minder snel ziek melden. De daling in 2014 kan ook het gevolg zijn van een milde griepgolf. Griep is gewoonlijk de belangrijkste oorzaak voor ziekmeldingen.

Het ziekteverzuim is het laagst in kleine bedrijven. In bedrijven met minder dan 10 werknemers was het verzuim 1,6 procent in 2014. Waren er  10 en 100 werknemers dan was het verzuim ruim twee keer zo hoog: 3,3 procent. In grote bedrijven , met meer dan 100 werknemers,  was het met 4,6 procent bijna driemaal zo hoog.

Zorg

In de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur was het verzuim relatief hoog. Het zijn bedrijfstakken met veel grote instellingen en relatief veel oude werknemers, aldus het CBS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top