ACTUEEL

Meer duidelijkheid over zaak-Tuitjenhorn

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn diende anderhalf jaar geleden een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe, veel meer dan toegestaan. Dinsdag verschijnt een rapport over de rol van alle betrokken instanties rond de zaak 'Tuitjenhorn'. De behandeling was volgens de arts bedoeld als pijnbestrijding, maar de patiënt overleed binnen een half uur.

De enorme hoeveelheid morfine die Tromp toediende, zorgde ervoor dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hem op non-actief zette; het Openbaar Ministerie begon een strafzaak. Kort daarna pleegde de arts zelfmoord.

Onafhankelijke commissie

Opdrachtgevers van het rapport zijn de ministeries van Volksgezondheid (VWS) en van Veiligheid en Justitie. Die hadden vorig jaar een onafhankelijke commissie opdracht gegeven te onderzoeken wat de instanties die waren betrokken bij de zaak, precies hebben gedaan.

Een coassistent van het Amsterdamse ziekenhuis AMC was aanwezig toen Tromp de pijnbestrijding uitvoerde. Zij had grote vragen bij het handelen van de huisarts. Dat heeft ze eerst besproken met hem en vervolgens gemeld bij haar begeleider. Het AMC heeft de IGZ ingelicht, die vervolgens weer het OM inschakelde.

De zaak-Tuitjenhorn zorgde voor veel ophef onder huisartsen over het 'rigide' optreden van de IGZ en het OM. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top