ACTUEEL

Celstraf voor bedreigen hulpverleners

De rechtbank Gelderland heeft een 22-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. Hij had twee hulpverleners in een ggz-instelling bedreigd met een mes.

De Arnhemmer was opgenomen in de instelling vanwege psychische problemen. Op 26 november 2014 had hij met een mes stekende bewegingen gemaakt in de richting van een hulpverlener. Daarnaast zou hij door het maken van slaande bewegingen en het tonen van dat mes ook een andere hulpverlener hebben bedreigd.

Voor de rechtbank staat vast dat alles zich heeft afgespeeld in een kleine ruimte en dat iedereen dicht op elkaar stond. Verdachte had, als hij dat had gewild, gemakkelijk met het mes de hulpverlener kunnen raken. De verklaring van verdachte dat hij alleen maar de hulpverleners uit zijn kamer wilde hebben en daarom met het mes heeft gedreigd, acht de rechtbank geloofwaardig. Volgens de rechtbank is er sprake van bedreiging van de twee hulpverleners.

Mishandeling

Volgens de rechter is er echter geen sprake van dat de 22-jarige man heeft geprobeerd één van de hulpverleners zwaar te mishandelen, en spreekt hem dan ook vrij van de poging tot zware mishandeling. De rechtbank vindt de feiten als geheel "zeer ernstig". De hulpverleners, die met hun werk bezig waren, werden geconfronteerd met een zeer angstige en onveilige situatie.

De rechter volgt de eis van de officier van justitie en veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top