ACTUEEL

IGZ waarschuwt huisartsen: abortuspil voorschrijven mag niet

Het eerste officieel geregistreerde abortuscombinatiemiddel is per 1 mei op recept verkrijgbaar bij de apotheek. De inspectie voor de gezondheidszorg waarschuwt huisartsen dat zij de pil niet zomaar mogen voorschrijven.

Het nieuwe middel, Sunmedabon, is een combinatie van mifepriston en misoprostol. Deze middelen worden al langer samen gebruikt voor abortus, schrijft Medisch Contact. Mifepriston wordt echter alleen rechtstreeks geleverd aan abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning, waardoor de pil niet beschikbaar is in de eerste lijn.

Vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves (WoW) meent dat huisartsen het middel wel legaal kunnen gaan voorschrijven aan vrouwen die maximaal 16 dagen over tijd zijn. Volgens hen is er juridisch geen sprake van een zwangerschap tot en met 44 dagen amenorroe (16 dagen over tijd) en valt zwangerschapsafbreking binnen die termijn daardoor niet onder de abortus- en strafwet.

De IGZ bestrijdt dit. Vroege abortus valt wel onder de strafwet en artsen mogen Sunmedabon enkel voorschrijven als zij een vergunning hebben in het kader van de Wet afbreking zwangerschap (Wafz). Als een huisarts in overtreding is, zal de IGZ ingrijpen, laat de inspectie Medisch Contact weten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top