Tech

Nieuw sterilisatiecentrum wordt aardbevingsproof

Donderdag is de bouw van een nieuw regionaal sterilisatiecentrum voor medische hulpmiddelen op bedrijventerrein Eemspoort van start gegaan. In dit centrum voegen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) de werkzaamheden van hun sterilisatieafdelingen samen.

Door deze werkzaamheden te centraliseren in een specifiek hiervoor ingericht, nieuw gebouw kunnen de ziekenhuizen het sterilisatieproces verder optimaliseren en daarmee de kwaliteit en efficiëntie verhogen, stellen zij. Het sterilisatiecentrum is een publiek-private samenwerking tussen het UMCG, de OZG en B. Braun Medical en heeft de naam SteriNoord BV.

De ziekenhuizen beschikken nu ieder over een eigen afdeling voor het steriliseren van medische hulpmiddelen. Hier worden instrumenten, na gebruik op een operatiekamer, polikliniek of verpleegafdeling, gereinigd en gesteriliseerd. In het nieuwe sterilisatiecentrum zal gebruik worden gemaakt van de nieuwste techniek en apparatuur, zoals een instrumentenvolgsysteem (track & tracing) en kant-en-klare trolleys met alle medische hulpmiddelen die voor een operatieve ingreep nodig zijn (procedure based trolleys). Het is de bedoeling dat ook andere ziekenhuizen in de regio gaan deelnemen aan de samenwerking in het sterilisatiecentrum.

Aardbevingsbestendig

De nieuwbouw van het sterilisatiecentrum behoort tot de elf bouwprojecten van de stad Groningen, waarvoor minister Kamp 50 miljoen euro heeft gereserveerd om deze aardbevingsbestendig te bouwen. Om het sterilisatiecentrum aardbevingsbestendig te maken, worden onder meer extra lange heipalen gebruikt, gelaagd glas en een stalen in plaats van betonnen dak.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top