Finance

Fiscus eist 1,5 miljoen van gestrand kankercentrum

Fiscus eist 1,5 miljoen van gestrand kankercentrum

Na jaren van uitstel lijkt er definitief een streep te gaan door de bouw van een particulier kankerziekenhuis in Boxmeer. In enkele weken tijd zijn de vier belangrijkste betrokken private partijen failliet gegaan. Als voornaamste schuldeiser vordert de fiscus zeker 1,5 miljoen euro.

De vordering van de fiscus betreft in hoofdzaak omzet- en vennootschapsbelasting. Curator Saskia van Gessel zegt met bijzondere aandacht te zullen kijken naar de totstandkoming van de BTW-schulden. “Je kunt je afvragen hoe een bedrijf door de jaren heen zoveel BTW heeft geïnd”, aldus Van Gessel. Op de eigen site afficheert Zernike zich als een internationaal opererend bedrijf dat business parks en incubatie-initiatieven ontwikkelt met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro.    

Van de baan

Nadat medio februari de onderling verbonden bedrijven IDEAS Center en Zernike HealthCare Group kopje onder gingen, viel op 24 maart het doek voor 3C Clinics, dat als opdrachtgever optrad voor het nieuw te bouwen Hansa Oncologisch Centrum in Boxmeer. Op 31 maart werd ook de overkoepelende houdstermaatschappij Zernike Group Holding door de rechtbank in Groningen failliet verklaard. Daarmee is de bouw van het particuliere kankerziekenhuis met een beoogde capaciteit van 200 bedden, zo goed als van de baan aldus RTLZ.

De weg naar dit zakelijk demasqué is lang geweest. Zernike-directeur Lex de Lange kondigde eind 2008 aan onder de naam Hansa Oncology Clinics een groot oncologisch ziekenhuis in Boxmeer te gaan bouwen. De gemeente stak 750.000 euro in het project. In ruil hiervoor zou 3C Clinics de gemeente 4 miljoen euro voor de benodigde bouwgrond op de health campus  betalen. De start van de bouw ervan werd keer op keer uitgesteld. In september 2010 kondigde de gemeente zelfs al de plaatsing van bouwketen aan.   

Grote markt

De Lange kwam in Boxmeer terecht nadat eerder vergelijkbare plannen in Amsterdam mislukten. De  Lange wijtte de moeizame gang van zaken aan de economische crisis. Daarnaast richtte het nabijgelegen Maasziekenhuis in 2011 in reactie op De Lange’s plannen samen met het Radboudumc een eigen oncologisch centrum op. Volgens De Lange had dit geen gevolgen voor de ontwikkeling van de Hansa-kliniek.  "De markt is groot genoeg", aldus De Lange destijds in de Volkskrant.

Tegenvaller

De gemeente Boxmeer heeft nog geen reactie gegeven op het laatste faillissement. De betrokken wethouder Erik Ronnes voorzag eind februari nog geen consequenties voor de verdere planontwikkeling, omdat de gemeente geen zaken deed met de eerst getroffen BV’s . Wel noemt de gemeente het faillissement van 3C Clinics in een schriftelijke verklaring “een flinke tegenvaller”. De Lange legt zich vooralsnog niet bij dit laatste faillissement neer en heeft bij de rechtbank in Tilburg beroep ingesteld om een en ander ongedaan te maken.

Voor de verdere afwikkeling van het faillissement is curator Van Gessel afhankelijk van de uitkomst van deze procedure. Ondertussen heeft ze al wel contact gehad met die zakelijke partijen die mogelijk het initiatief willen overnemen. De gemeente  Boxmeer heeft zich nog niet als schuldeiser gemeld.      

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top