ACTUEEL

Amerikaanse farmaceut neemt belang in Crucell

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell is deels in Amerikaanse handen gevallen. Farmagigant Johnson & Johnson (J&J) uit de Verenigde Staten heeft 14,6 miljoen nieuwe aandelen Crucell gekocht voor ruim 301 miljoen euro. De aandelen vertegenwoordigen een belang van ongeveer 18 procent in Crucell.

Strategische samenwerking

Dit hebben de bedrijven maandag voorbeurs bekend gemaakt. Crucell en J&J kondigden een strategische samenwerking aan om vaccins tegen onder meer griepvirussen te ontwikkelen. De bedrijven gaan op zoek naar anti-stoffen voor vaccins tegen onder meer vogelgriep en de Mexicaanse griep (H1N1) die nu heerst.

Commerciële rechten in EU

Crucell is verantwoordelijk voor de eerste fase van het onderzoek, J&J voor de latere ontwikkeling en commercialisering van nieuwe producten. Crucell krijgt de commerciële rechten voor de producten in de Europese Unie. J&J gaat de vaccins in de rest van de wereld verkopen.

Koerswinst

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden enthousiast; het aandeel Crucell schoot bij de opening van de handel met bijna 8 procent omhoog. Later op de ochtend verdampte de koerswinst tot een plus van 3,2 procent. “Een goede deal voor Crucell”, vindt analist Ilja Zaanen van SNS Securities. Het Leidse biotechnologiebedrijf heeft volgens haar op dit moment niet de financiële middelen om dit type vaccin alleen te ontwikkelen.

'Crucell heeft voorsprong'

Topman Ronald Brus van Crucell toonde zich maandag zelfverzekerd dat zijn onderneming snel nieuwe griepvaccins op de markt kan brengen. Volgens Brus heeft Crucell een voorsprong op andere bedrijven.

Nieuwe griepvaccins

Crucell sleepte in augustus een contract binnen van het Amerikaanse National Institutes of Health om nieuwe griepvaccins te ontwikkelen. Het bedrag van 28,8 miljoen dollar dat met de overeenkomst was gemoeid, kan door vervolgopdrachten oplopen tot 69,1 miljoen dollar. Veel griepvirussen zijn inmiddels resistent tegen bekende antigriepmedicijnen zoals Tamiflu.

Solvay verkoopt medicijnentak

Binnen de farmaciewereld was maandagochtend meer overnamenieuws. Het Belgische chemiebedrijf Solvay verkoopt de medicijnentak aan het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Abbott Laboratories voor 5,2 miljard euro. Abbott krijgt hiermee ook de relatief kleine vaccinatietak van Solvay in handen, die zich met name richt op inentingen tegen griep. Volgens analisten is de laatste tijd een trend zichtbaar waarbij grotere farmaciebedrijven kleine concurrenten opslokken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top