ACTUEEL

PvdA: 'Roep verzekeraars tot de orde'

PvdA-leider Diederik Samsom roept staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) op om in te grijpen in de thuiszorg. "Roep de verzekeraars tot de orde", zegt Samsom. Ook wil hij dat de veelheid aan thuiszorgaanbieders wordt ingeperkt en dat haast wordt gemaakt met een nieuw soort betaling van de langdurige zorg.

Dit zegt Samsom in NRC Next.

Samsom loopt sinds augustus 2014 stage in de wijkverpleging in Spijkenisse en wil na wat hij daar gezien heeft, dat Van Rijn maatregelen neemt. "De fundamentele bedreiging voor de nieuwe zorg is de beheerszucht en bureaucratie van zorginstellingen, maar met name van verzekeraars. Ze hebben de reflex om hun totale controle en risicobeheersing bot te vieren op het nieuwe systeem." Als voorbeeld noemt de PvdA-leider de deadline dat alle cliënten op 1 mei een herindicatie moeten hebben. "Die moet meteen van tafel."

Perverse marktwerking

Samsom wil ook dat de versplintering in de thuiszorg wordt tegengegaan. Er is volgens hem sprake van "perverse marktwerking". "Bij het verlaten van het huis van een cliënt, zag ik bij de buren een verpleegkundige van een andere organisatie naar binnen gaan. Twee keer aanrijtijd, twee verschillende rapportages aan dezelfde huisarts, een gemiste kans integrale zorg te bieden." Als alternatief oppert Samsom een soort verkaveling van gebieden, zoals huisartsen en zorgverzekeraars ook gewend zijn te doen.

Zijn laatste eis heeft te maken met de bekostiging van de zorg. "Eén afspraak uit het regeerakkoord is nog niet waargemaakt: de populatiebekostiging. Betalen op basis van de samenstelling van een wijk, in plaats van per verrichting, zoals we dat ook met het abonnementstarief van de huisarts doen. Dat moet wat mij betreft voor 2016 geregeld zijn."

Niet terugdraaien

Ondanks zijn kritiek wil de PvdA-leider de overheveling van de thuiszorg naar gemeenten niet terugdraaien. Samsom: "Er was lef nodig om de te lang uitgestelde hervorming in de zorg in te voeren. Er is nog meer lef nodig om haar succesvol af te maken."

Voorzitter Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland weerspreekt bij de NOS de kritiek van Samsom. Volgens hem proberen de zorgverzekeraars met "stoom en kokend water" de hervorming van de langdurige zorg uit te voeren. "Het is een politiek plan dat met steun van de PvdA door het parlement is gekomen", zegt Rouvoet. "Als de PvdA er problemen mee heeft, moet het de staatssecretaris naar de Kamer roepen en zeggen: kan het een tandje minder of kan er meer geld richting zorgverzekeraars?"

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top