ACTUEEL

Zorg langzaam dichter bij patiënt

De verplaatsing van zorg van het ziekenhuis naar de huisarts komt langzaam op gang. Dat schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer. Ze reageert hiermee op de eerste voorlopige resultaten uit de 'substitutiemonitor' die in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland is uitgevoerd. De monitor brengt voor het eerst in kaart hoe het met deze verplaatsing gaat.

Substitutie, het verplaatsen van zorg van bijvoorbeeld het ziekenhuis naar de huisarts, is een manier om zorg dichterbij de patiënt te brengen. Het kabinet wil zo tevens de zorg betaalbaar houden. Daarom is afgelopen jaren met (huis)artsen en ziekenhuizen afgesproken om waar mogelijk de zorg in de omgeving van de patiënt te leveren.

Om dit proces te volgen is de substitutiemonitor in het leven geroepen. Er wordt met name gekeken naar behandelingen op het gebied van KNO, dermatologie, cardiologie, diabetes en geestelijke gezondheidszorg.

Bijgesteld

De eerste voorlopige resultaten die donderdag zijn gepresenteerd, kunnen in de loop van het jaar nog worden bijgesteld. Het is niet makkelijk om op de verplaatsing van zorg van het ziekenhuis naar de huisarts in beeld te brengen. Dat het partijen toch gelukt is, is volgens Schippers een belangrijke eerste stap. Er is nog een hele weg te gaan, maar het begin is er.

De komende tijd zal worden gekeken hoe de monitor verder verbeterd kan worden. De monitor moet onder andere laten zien hoeveel geld zorgverzekeraars van de tweede lijn naar de eerste lijn willen verschuiven om de verplaatsing van zorg mogelijk te maken.
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top