ACTUEEL

'Preventie geen kostenpost, maar opbrengst'

"Zie preventie niet als kostenpost, maar als opbrengst." Dat zei Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad donderdag tijdens het debat over de integratie van preventie in de zorg tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid. Zij riep daar op een brede alliantie te vormen voor preventie.

Centraal in het debat stond de vraag: Willen we als maatschappij een gezonde start of een luxe levensuiteinde collectief financieren? Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Agenda voor de Zorg, draaide het dilemma om tot een lijfspreuk: "We willen een luxe start, zodat we gezond oud kunnen worden". Dit werd ondersteund  door Joris Slaets, hoogleraar ouderenzorg.

Integratie van preventie en zorg is nodig om het zorgstelsel toekomstbestendiger te maken. Zowel de sprekers als de zaal pleitten voor een brede alliantie voor preventie.

Brede alliantie preventie

De sprekers en de zaal onderschrijven het belang van preventie, maar zien ook dat de verantwoordelijkheid hiervoor niet altijd gevoeld wordt. Er ligt een taak voor werkgevers en werknemers om een brede alliantie voor preventie op te zetten. Dit levert geld op, voor zowel werkgevers, de werknemers als de maatschappij.

"De alliantie zal energiek het debat aan moeten gaan, met een brede economische invalshoek", zei Hamer. "Zie preventie niet als kostenpost, maar als opbrengst". Het veranderen van verkeerde systeemprikkels kan hierin een eerste stap zijn. "Prijzen van gezonde en ongezonde producten moeten in verhouding tot elkaar staan", voegde Jolande Sap, voorzitter NPHF, toe.

Integratie preventie en zorg beleeft primeur

Het was voor het eerst dat dit preventiedebat maatschappelijk breed werd gevoerd. Vijf prominenten in de gezondheidswereld: Jolande Sap (voorzitter NPHF Federatie voor Gezondheid), Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Agenda voor de Zorg), Joris Slaets (hoogleraar Ouderenzorg UMC Groningen), Mariëtte Hamer (voorzitter SER) en Machteld Huber (senior onderzoeker Louis Bolk Instituut) deden dat onder leiding van Ruud Koolen (hoofdredacteur Skipr) tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid.

Nederlands Congres Volksgezondheid 

Het Nederlandse Congres Volksgezondheid (NCVGZ) is een jaarlijks terugkerend congres binnen de publieke gezondheid met wetenschappelijke inslag. Het congres werd op 8 en 9 april 2015 voor de 14e keer georganiseerd en is daarmee toonaangevend binnen de public- en occupational health. Dit jaar stond het congres in het thema van preventie en zorg en publieke gezondheid: het beste van twee werelden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

12 april 2015

Door sommige sprekers zijn zinnige dingen gezegd, zoals door Joris Slaets over het levensplezier op oudere leeftijd. Het blijkt uit onderzoek dat het zorgvraaggedrag van ouderen met een zinvolle en plezierige levensinvulling wezenlijk lager ligt. Hetgeen gezien dat de zorgkosten met de leeftijd exponentieel toenemen zeer belangrijk is om aandacht aan te besteden.

Maar verder verder zie ik slechts een stapeling van algemeenheden. En een storende onjuistheid van mw. Sap, dat ongezonde voeding goedkoper zou zijn dan gezonde. Toegegeven, zalm is duur, maar haring en makreel zijn net zo gezond. Daarbij zijn rijst, pasta en aardappelen niet duurder dan patat (zeker niet als men de olie en de frituurpan meerekent), volkoren brood niet duurder dan witbrood, mager vlees niet duurder dan vet vlees, en zijn groenten in Nederland alleszins betaalbaar. Verder is niet teveel eten goedkoper dan wel.

Tel daarbij op dat de metabole conditie, de (mede)oorzaak van een aantal belangrijke aandoeningen, maar voor ongeveer de helft veroorzaakt wordt door het voedingspatroon. De ongeveer andere helft door een gebrek aan lichaamsbeweging. Wat maakt dat mw. Saps impliciete voorstel tot voedingstaksmaatregelen weinig of geen zoden aan de dijk zal zetten. Hetgeen ik haar overigens al eerder heb voorgehouden hier op Skipr, in een reactie op een blog van haar.

Een strategie die pretendeert wel concreet -- en kosteneffectief -- te zijn staat te lezen op https://gezondezorg.org/preventiebeleid. Met als kernboodschap t.a.v. de metabole conditie: een zorgpremiekorting voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Af te lezen aan bepaalde biomarkers, waarvoor een accurate en gebruiksvriendelijke sneltest relatief eenvoudig te ontwikkelen zou moeten zijn.

Top