HRM

'Stapje terug doen om langer gezond te werken'

'Stapje terug doen om langer gezond te werken'

Oudere werknemers een stapje terug laten doen is een van de manieren om mensen langer gezond te laten doorwerken. "We moeten af van het idee dat een carrière altijd in een rechte lijn omhoog dient te lopen'', zegt de voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), Pauline Meurs, dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Zogeheten demotie is een beladen onderwerp. Binnen de politiek en bij vakbonden bestaan er meerdere meningen over. "Maar bekeken vanuit het perspectief van iemands levensloop is het niet alleen maar negatief. Waarom zou je niet aan het eind van je loopbaan langzaam af gaan bouwen in plaats van in een keer van alles naar niks te gaan?'', vindt Meurs.

Ze pleit er in de krant voor dat meer rekening wordt gehouden met verschillende drukke fases in iemands leven. "De ene oudere werknemer is gebaat bij meer vrije dagen, maar een ander kon die dagen misschien veel beter op een eerder moment gebruiken. Bijvoorbeeld toen hij of zij aan het zorgen was voor een zieke ouder of een kind. Flexibilisering is noodzakelijk."

De RVZ brengt dinsdag een advies uit aan het kabinet over langer doorwerken en de gezondheid. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

15 april 2015

het idee is goed, maar de benadering klopt niet. inderdaad is het op dit moment zo, dat een carrière alleen maar 'omhoog' kan gaan. dan hebben we het over inhoud, verantwoordelijkheden en vooral over beloning. waarbij het zo is, dat mensen van hun 'werkzame' leven afscheid nemen op het moment dat ze op het hoogtepunt lijken te staan. de praktijk is vaak anders.
in de bedrijfstop zien we maar al te vaak dat mensen na het bereiken van de Raad van Bestuur, de absolute top waar het gaat om verantwoordelijkheden, macht en beloning, hun kennis en ervaring na aftreden in commissariaten productief maken, met minder verantwoordelijkheid en tegen een lagere honorering (maar lang niet altijd met minder macht). Niemand zal dit dan ook als 'demotie' karakteriseren.
waarom zouden we dan in lagere functies niet een soortgelijke carrièreopbouw aanbrengen, waarin medewerkers nadat ze een aantal jaren op hun 'hoogste' kunnen gepresteerd hebben, naar een andere functieinvulling doorstromen. een functie die minder is gericht op productie en meer op behoud en overdracht van kennis en ervaring. zonder dat we dat karakteriseren als 'demotie' of het fameuze 'een stapje terug'. en waarbij we er voor zorgen, dat het ook een normale stap stap wordt in het beloningsgebouw. want daar zit natuurlijk de echte pijn.
als we de benadering die we voor RvB en RvC heel normaal vinden, ook voor lagere niveaus accepteren en in een gewoon carrièrepad onderbouwen voorkomen we het voor heel veel medewerkers pijnlijke 'demotieproces'.
en uiteindelijk is het idee ook op de werkvloer toepasbaar. want juist fysieke arbeid vraagt veel van mensen, die hun hele leven daarmee bezig zijn.

Top