Finance

Amsterdammers betalen te veel voor scootmobiel

De gemeente Amsterdam laat inwoners te veel betalen voor hulpmiddelen zoals een scootmobiel of invalidewagen. Dat meldt het KRO-NCRV programma De Monitor woensdag. De gemeente handelt daarmee in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Inwoners van Amsterdam met een woon- en vervoersregeling moeten vanaf 18 mei een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gaan betalen. Voor hulpmiddelen die de gemeente huurt van een leverancier, moeten inwoners een eigen bijdrage betalen zolang zij het middel gebruiken.

In de praktijk blijkt dat die eigen bijdrage in sommige gevallen uiteindelijk kan oplopen tot een bedrag dat hoger ligt dan de aanschafwaarde van het hulpmiddel. Dit terwijl de Wmo stelt dat de eigen bijdrage nooit meer mag zijn dan de aanschafprijs van de hulpvoorziening.

In een reactie aan De Monitor bevestigt een woordvoerster van de verantwoordelijk wethouder Eric van den Burg de bevindingen van het programma. Volgens haar verdient de gemeente echter niet aan de constructie. Wel erkent ze dat sommige cliënten beter af zijn als zij de benodigde voorziening zelf aanschaffen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top