ACTUEEL

Ziekenhuizen vergelijken kankerbehandelingen

Zes topziekenhuizen die samen zo'n 10 procent van de kankerbehandelingen voor hun rekening nemen, hebben hun aanpak vergeleken. Zo hopen de Santeon-ziekenhuizen de zorg voor de patiënt de verbeteren.

Zo blijkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de groep van palliatieve longkankerpatiënten gemiddeld langer te leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Als mogelijke oorzaak is aangewezen dat patiënten in de laatste levensfase in Eindhoven vaker chemotherapie krijgen dan in Utrecht. In een volgende stap wordt onderzocht of het langere leven ook meer kwaliteit van leven met zich meebrengt, aldus Santeon.

Verlenging levensduur

Ook voor de behandeling van prostaatkanker is een methodiek ontwikkeld om tot een betere therapiekeuze te komen. Behandeling die naar verwachting niet bijdraagt aan verlenging van de levensduur, kan vaak beter achterwege worden gelaten om onnodige bijwerkingen of complicaties te voorkomen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

20 april 2015

Geen mooier voorbeeld, dan dit waar Lean "standaard werk' als antwoord op heeft.

Deze aanleiding om patienten-informatie te bieden leidt er kennelijk toe dat onderling nieuwe vergelijkingen worden gemaakt door de vakmensen zelf. Vergelijkingen in kwaliteit en behandelwijze die anders niet gemaakt worden.

Voor Lean niets mooier dan om hieruit "standaard werk" te ontwikkelen door de vakmensen zelf in plaats van protocollen door "anderen". Niet om daarna te bevriezen als voorschrift (in tegenstelling to protocollen), maar als referentie om permanent te verbeteren.

Dan moet je inderdaad intercollegiaal en onbevangen naar elkaars werkwijze kunnen kijken en dat kunnen bespreken.

Zo helpt openheid naar patiënten ook de kwaliteit zelf ontwikkelen!

Top