ACTUEEL

Injectienaalden mogen weer gebruikt worden

De injectienaalden van het merk Terumo kunnen weer gebruikt worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet dat vrijdagavond weten.

Twee typen naalden van Terumo werden eind maart van de markt gehaald, omdat er mogelijk epoxylijm uit kon komen. Uit onderzoek van het RIVM is nu gebleken dat in minder dan 1 procent van de onderzochte injectienaalden van Terumo lijm is gevonden. Daarnaast werd duidelijk dat ook in naalden van andere fabrikanten lijmdeeltjes zaten, eveneens in minder dan 1 procent van de onderzochte naalden. Gezien de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek, is er volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen reden om uit voorzorg de twee typen naalden niet meer te gebruiken.

Risico's

Het RIVM onderzocht tot dusverre vijfduizend naalden. Naast lijm zijn in de naalden van verschillende fabrikanten ook plastic deeltjes aangetroffen. Er wordt nu bekeken wat de mogelijke gezondheidsrisico's zijn. De risicobeoordeling richt zich in eerste instantie op de lijmresten, aldus de IGZ. Het RIVM hoopt dat onderzoek binnen twee weken klaar te hebben.

De inspectie opende na de berichten over de mogelijke gevaren van de naalden van Terumo een meldpunt. GGD's en ziekenhuizen kregen van het RIVM het advies de naalden niet te gebruiken zolang het onderzoek gaande was. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

g.leeman

18 april 2015

Er is niets aan de hand? 1op de 100 is niet goed voorbeeld 1 op de 100 operaties mislukt 1opde 100 vliegtuigen is iets mis mee .
Er is echt iets aan de hand ik zeg eerst oplossen voor ik weer een prikje haal

Top