ACTUEEL

Patiënt meer centraal bij vergoeding

Niet alleen de behandeling op zich, maar ook de patiënt die die behandeling nodig heeft moet de leidraad zijn bij het bepalen of de ingreep in het basispakket zit. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Een aantal behandelingen is in het verleden uit het basispakket gehaald omdat er te veel misbruik van de vergoedingen zou worden gemaakt, zoals bij plastische chirurgie. Veel mensen lieten zich zo verfraaien in plaats van dat het echt medisch noodzakelijk was.

Onderscheid

De afgelopen jaren is vooral gekeken naar of een behandeling helemaal wel of helemaal niet in het pakket zat. Daarbij werd nauwelijks onderscheid gemaakt tussen verschillende patiënten, zo stelt de minister.

Dit beleid kan overigens alleen slagen als artsen hun verantwoordelijkheid nemen, zo stelt de minister, zodat de praktijken niet opnieuw uit de hand zullen lopen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Walter van Harmelen

20 april 2015

Ik wil een borstvergroting, mijn arts wil een borstvergroting, mijn verzekering wil geen borstvergroting; wie is hier doorslaggevend?

tjark reininga

20 april 2015

de mini-ster zet de zaken met haar uitspraak over verantwoordelijkheid. veel meer dan artsen die hun verantwoordelijkheid nemen zal voor het slagen van deze aanpak nodig zijn, dat overheid en financiers arts en patiënt het vertrouwen geven en een ingezet zorgpad betalen. de minister kan dit bevorderen door de regierol over het macrobudget weg te halen bij verzekeraars en overheid. dat moet er dan toe leiden, dat die niet meer over inkoop onderhandelen met zorgaanbieders, maar hun verzekerden adviseren over de in hun ogen beste aanpak en beste leveranciers. daarbij is noodzakelijk dat marktinstrumenten als reclame, kwantumkorting en bonus worden teruggedrongen.

en natuurlijk, heer Van Harmelen, is altijd de argumentatie een factor. wanneer u uw borstvergroting uitsluitend ter verfraaiing wenst, ligt betaling uit de basisverzekering niet voor de hand. wanneer deze wens voortkomt uit een genderbehandeling, ziekte of ongeluk, wordt het een ander verhaal

Top