ACTUEEL

Antonius ziekenhuis wil miljoenen besparen

Antonius ziekenhuis wil miljoenen besparen

Het Antonius Ziekenhuis streeft ernaar om tussen de 7 en 9 miljoen euro te besparen door minimaal honderd fulltime banen te schrappen en duur vastgoed van de hand te doen. Met deze maatregelen hoopt het ziekenhuis in Sneek in te spelen op de toekomst en te investeren in ouderenzorg.

"Door de hoge kosten van personeel en materiaal is het Antonius Ziekenhuis duurder dan andere ziekenhuizen", stelt bestuurder Jack Thiadens. "De verzekeraar vindt ons te duur. En, eerlijk is eerlijk: dat zijn we ook." Om aantrekkelijker te worden voor zorgverzekeraars, moet het ziekenhuis snijden in de uitgaven.

Ontslagen

Het Antonius realiseert een deel van de bezuiniging door zeker honderd fulltime banen te schrappen voor het einde van het jaar. Het ziekenhuis wil mensen van werk naar werk begeleiden, bijvoorbeeld bij een andere zorgorganisatie in de regio. Daartoe vinden nu gesprekken plaats. Het uitgangspunt is dat medewerkers vrijwillig vertrekken, maar als het echt niet anders kan, sluit Thiadens ontslagen niet uit.

Het ziekenhuis in Sneek wil niet alleen op kosten besparen omdat er moet worden bezuinigd, maar ook omdat het dan meer kan investeren in ouderenzorg.  Dat is nodig omdat Friesland als krimpregio naar verhouding veel senioren onder haar bewoners telt. Het Antonius voert nu al veel heup- en knieoperaties uit en verwacht dat in de toekomst alleen maar meer te gaan doen.

Vastgoed

Bestuurder Thiadens wil ook "strakker sturen" op de kosten van vastgoed. Het ziekenhuis geeft volgens hem te veel geld uit aan vastgoed. "Onze thuiszorgtak huurt voor 300 duizend euro gebouwen in de regio. Dat is zonde van ons geld." De kapitaallasten zijn 12 procent van de uitgaven, volgens Thiadens moet dat worden gehalveerd. Hij wil bekijken of de thuiszorg vanuit wijkgebouwen kan gaan werken, in plaats van vanuit dure huurpanden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top