ACTUEEL

OM eist 3 maanden voorwaardelijk voor maagchirurg

Justitie heeft maandag in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-maagchirurg Nick R. van het Scheperziekenhuis in Emmen. R. wordt mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg verweten.

De chirurg zou begin 2009 na een maagverkleiningsoperatie een wondgaasje in de buikholte van een patiënte hebben achtergelaten. De vrouw werd daarna ernstig ziek. Volgens de advocaat-generaal handelde R. indertijd niet met "boze opzet", maar wel "onzorgvuldig en ontoelaatbaar". R. had in Duitsland in 2002 ook een wondgaasje in de buik van een patiënt achtergelaten. De patiënt overleed toen aan de gevolgen van een ontsteking in de buik.

Vrijgesproken

De maagchirurg werd vorig jaar mei door de rechtbank in Assen vrijgesproken. Het OM, dat ook toen drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf had geëist, ging daartegen in beroep.

R. zou direct na de operatie van de vrouw in 2009 meerdere keren zijn aangesproken door het operatiepersoneel dat een wondgaasje miste, maar hij sloeg daar geen acht op. Ook verzuimde hij de volgende dag een röntgenfoto te laten maken om uit te sluiten dat het gaasje in het lichaam was achtergebleven. Drie maanden later werd dat alsnog in de buik van de doodzieke vrouw gevonden. "Hij is tekort geschoten in zijn zorgplicht", stelde het OM.

Non-actief

Nick R. voerde tussen 2006 en 2009 vele maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. Hij werd in 2009 op non-actief gesteld en later ontslagen vanwege de vele complicaties en sterfgevallen die zich die jaren hadden voorgedaan. Zeventien patiënten en nabestaanden deden daarna aangifte tegen hem. Na een lang en "uiterst complex" onderzoek concludeerde justitie dat slechts in één zaak vervolging mogelijk was, die van het achtergebleven wondgaasje.

Een bij tijd en wijle emotionele R. was maandag bij het hoger beroep aanwezig. Hij benadrukte meer dan eens dat er geen sprake was van opzet. "Ik was dokter. Ik wilde mensen beter maken en een nieuw leven geven."

De rechter doet over twee weken uitspraak.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top