ACTUEEL

Rechter: Neuroloog blijft op zwarte lijst SIN-NL

SIN-NL, de belangenvereniging voor slachtoffers van medische missers, hoeft neuroloog Jan Kuks van het Universitair Medisch Centrum Groningen niet van haar online zwarte lijst te schrappen. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald. Kuks heeft begin september in een kort geding geëist dat hij verwijderd zou worden van de zwarte lijst.

‘Bestand zijn tegen kritiek’

Voorzitter van SIN-NL, Sophie Hankes, heeft op haar beurt Kuks aangeklaagd wegens belediging, smaad, laster en schending van het medisch beroepsgeheim. Hoewel de neuroloog nooit door een tuchtrechtelijk college is veroordeeld, mag SIN-NL volgens de kortgedingrechter de publiciteit zoeken door artsen “openlijk op hun verantwoordelijkheid aan te spreken en te beschuldigen” als de organisatie meent dat zij hun verantwoordelijkheden niet nakomen. De rechter vindt verder dat een hoge functie met zich kan meebrengen dat er in het openbaar kritiek op het uitvoeren van die functie wordt geuit. Kuks moet tegen die kritiek bestand zijn, aldus de rechtbank.

Online zwarte lijst

Op de online zwarte lijst worden behalve artsen ook politici en publieke figuren uit de gezondheidszorg genoemd. Hankes meent dat Kuks zijn beroepsgeheim heeft geschonden door in een ingezonden brief in het vakblad Medisch Contact naar haar te verwijzen. Volgens de rechtbank is daarvan geen sprake. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top