ACTUEEL

Zorgboeren Brabant klagen over zorg

De Samenwerkende Zorgboeren Zuid klagen dat rekeningen niet betaald worden, de administratie veel ingewikkelder is geworden en dat er veel te weinig financiële middelen zijn in Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Gelderland. Ze hebben hun klachten in een brief aan staatssecretaris van Rijn neergelegd.

Dit meldt het Brabants Dagblad.

Samenwerkingsverband

De Samenwerkende Zorgboeren Zuid begeleiden meer dan negenhonderd cliënten. Bij het samenwerkingsverband zijn honderd zorgboerderijen uit Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Gelderland aangesloten. Samen hadden ze een omzet van 25 miljoen euro in 2014.

Sinds de langdurige zorgtaken per 1 januari overgeheveld zijn naar de gemeenten, signaleren de zorgboeren een enorme kostentoename vanwege toegenomen administratieve lasten. Gemeenten hebben volgens hen nog geen adequaat declaratiesysteem, waardoor alles handmatig moet worden verstuurd. De boeren constateren "een wildgroei" aan ICT-programma's. De helft van de zorggelden van de maanden januari en februari is nog niet uitgekeerd.

Geen geld meer

Een bijkomend probleem is dat volgens de zorgboeren veel meer cliënten vallen onder de Wet langdurige zorg dan vooraf was ingeschat. Omdat budgetten al overgeheveld zijn naar gemeenten zeggen zorgkantoren dat ze geen geld meer hebben om de zorg te financieren. De regiobudgetten zouden al zijn uitgeput.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top