ACTUEEL

'ACM keurt te makkelijk fusies goed'

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) keurt te makkelijk fusies van ziekenhuizen en zorginstellingen goed, zonder de belangen van patiënten daarin mee te wegen. Dit stelt directeur-bestuurder Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF. Ze pleit voor een hoorzitting in de Tweede Kamer waar alle betrokkenen tot een oplossing kunnen komen.

Ze schrijft dit in haar blog op Skipr.nl.

"ACM doet te weinig zelfstandig onderzoek en volgt te veel de mening van anderen", vindt Wind. Als het aan haar ligt gaat de ACM fusies inhoudelijk toetsen, en niet meer alleen maar procedureel, zoals nu gebeurt. "Wij willen dat de ACM tot transparante besluitvorming komt die voldoet aan de vereisten van de Mededingingswet."

Angst voor ACM

De fusiegolf in de zorg is volgens Wind op gang gekomen "door angst voor de ACM". Veel zorgaanbieders geloven dat samenwerken niet mag, op straffe van hoge boetes. Dit is volgens Wind niet altijd terecht maar zij begrijpt de angst wel, gezien de inval van ACM bij huisartsen in 2010 en de daarop volgende miljoenenboete.

De NPCF-voorvrouw ziet graag dat zorgaanbieders meer met elkaar samenwerken. Patiënten hebben er alle belang bij als bijvoorbeeld huisartsen de krachten bundelen. "We zijn niet tegen fusies, we zijn er niet voor dat twee kleine ziekenhuizen in een bepaalde regio dezelfde dingen doen." Maar, zegt Wind, fusies leiden tot prijsstijgingen voor patiënten.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateerde recent dat de prijzen stijgen doordat de marktmacht van ziekenhuizen groter wordt door fusies. Ook stelde de NZa dat er bij fusies meer moet worden gekeken naar publieke belangen. Die spelen nu geen rol. Dit blijkt ook uit de recente uitspraak van de rechtbank in Rotterdam: die verklaarde het bezwaar van de NPCF tegen de door ACM goedgekeurde fusie van twee Brabantse ziekenhuizen, niet-ontvankelijk.

Geen fusieverbod

Volgens Wind zijn veel betrokkenen in de zorg ontevreden over de huidige fusiepraktijk. Zij stelt daarom voor om onder andere ziekenhuisbestuurders, artsen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties met elkaar in gesprek te laten gaan in de Tweede Kamer, om samen tot een oplossing te komen. "Dat hoeft geen algeheel fusieverbod te zijn. Maar het liefst wel een maatregel die samenwerking waar nodig bevordert en die fusies tegengaat als die in strijd zijn met het patiënten- en consumentenbelang."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top