ACTUEEL

Jeugdzorg maakt zich zorgen over beroepsgeheim

Kinder- en jeugdpsychiaters, artsen, verpleegkundigen en ook ouders en belangenverenigingen willen de garantie dat het medisch beroepsgeheim in de jeugdzorg wordt gerespecteerd. Ze trekken aan de bel bij staatssecretaris Van Rijn en de Tweede Kamer en bieden een petitie aan de Tweede Kamer aan.

Dit meldt de NOS.

Gemeenten vragen om medische gegevens bij het controleren van rekeningen van hulpverleners in de jeugdzorg. Op die manier komt vertrouwelijke informatie over patiënten in handen van mensen die geen beroepsgeheim hebben, volgens de jeugdzorgwerkers. Ze willen dat Van Rijn met een regeling komt om declaraties te kunnen controleren zonder het beroepsgeheim te schenden.

In strijd met de wet

De gemeenten zijn sinds januari 2015 verantwoordelijk voor de controle van de declaraties. Zij vragen om vertrouwelijke gegevens, hoewel dat in strijd is met de Jeugdwet. Daardoor kunnen patiënten en zorgverleners in de knel komen, stellen de ondertekenaars in de petitie.

Ze stellen voor dat de gemeenten een professionele medicus met een beroepsgeheim betrekken bij het controleren van declaraties. Dan kunnen de gevoelige gegevens buiten het gemeentelijke systeem blijven. Patiënten moeten er volgens de zorgverleners op kunnen vertrouwen dat hun gegevens niet op straat komen te liggen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top