ACTUEEL

SVB waarschuwde Van Rijn in zomer 2014 over pgb’s

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft in de zomer van 2014 al een geheime brief met een noodkreet naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd over de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). De SVB is sinds januari 2015 verantwoordelijk is voor de uitbetaling daarvan.

Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Noodklok

Afgelopen weekend onthulde het AD dat de SVB in een voortgangsrapportage van oktober 2014 de noodklok luidde over de plannen van staatssecretaris Van Rijn. Nu blijkt dat de SVB veel eerder aan d bel trok. De frustratie over de moeizame aanloop naar het nieuwe systeem voor pgb's was halverwege 2014 al heel groot, blijkt nu uit verklaringen van meerdere bronnen aan het AD.

De Tweede Kamer wil opheldering van Van Rijn over het negeren van alle waarschuwingen. Het vertrouwen in de staatssecretaris brokkelt af, volgens het AD, nadat hij vorige maand al een motie van wantrouwen aan de broek kreeg van een deel van de oppositie. Door de administratieve chaos bij de SVB krijgen veel budgethouders geen of juist te veel geld betaald.

Geheime brief

In de geheime brief adviseerde de SVB om het ministerie van Sociale Zaken, waar de SVB onder valt, te betrekken bij het project. In werkelijkheid was de SVB zeer bezorgd dat zorgkantoren en budgethouders te veel de vrije hand zouden krijgen van het ministerie bij het inleveren van de gegevens voor het nieuwe pgb.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top